Zwaar weer

Het geluk van een onbestendig voorjaar is dat als het dan een keer zonnig is, je zonder enige schroom direct in de tuin mag gaan zitten met een boek. Tijdens tentoonstelling ‘de Nieuwe Vrouw’ in Singer Laren kocht ik in de museumwinkel een verhalenbundel van Nienke van Opstal.

In ‘Dames in zwaar weer’ hebben vrouwen de hoofdrol; gewone vrouwen die in herkenbare situaties belanden. Soms pijnlijk, verleidelijk, verdrietig of ongemakkelijk. De verhalen verschillen in lengte. De auteur verstaat de kunst om in een paar bladzijden een heel verhaal te vertellen. Het is haar debuut. Het lijkt met een jaloersmakend gemak geschreven. Heerlijke kost!

Alleen al vanwege de cover zou je het boek aanschaffen. Het toont een schilderij van Piet van der Hem (1885-1961). Een vrouw met gouden schoenen in een feestjurk. Ze zit er een beetje uitgeteld bij. Haar blik maakt nieuwsgierig. Is ze weggelopen van het feest? Of zit ze moed te verzamelen om te gaan? Het zou zo maar een van de vrouwen uit de bundel van Van Opstal kunnen zijn..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *