Goth

De populariteit van Halloween neemt steeds meer toe, klonk gister op het NOS journaal. Zombiemaskers, plastic afgehakte ledematen, lenzen die je op een weerwolf doen lijken; ze zijn niet aan te slepen. Waar komt die behoefte aan griezelen en duisternis toch vandaan?

Vorige week bezocht ik met Leonie en Annette het Design Museum in Den Bosch waar we verzeild raakten op de tentoonstelling Designing Darkness; een tentoonstelling over ‘goth’. Ik heb nooit veel van goths begrepen; waarom zou je jezelf angstaanjagend willen uitdossen en je in duistere muziek willen onderdompelen?

De museumdirecteur en conservator vertellen -in een interessante podcast die ik nadien luisterde- dat goth de grootste subcultuur ter wereld is, die eind jaren ’80 als post-punk stroming ontstond. Goth ademt de sfeer van duisternis, melancholie, betovering.

De stroming heeft alles te maken met een diep verlangen van mensen naar echtheid en authenticiteit. Het is een counterbeweging tegen de moderniteit waarin verlichting, comfort en vooruitgang de boventoon voeren. Goth voert terug naar de romantiek en het primitieve van de middeleeuwen: kastelen, mystiek, spoken, de onheilspellende natuur, het bovennatuurlijke.

Goth, zo zegt de museumdirecteur, is een medicijn tegen de moderniteit, want we willen de betovering niet kwijt.

Interessant; het stemt mij tot nadenken. Natuurlijk is Halloween niet 1 op 1 te vergelijken met de veel bredere goth-stroming, maar de hang naar het duistere, de betovering is in beiden zichtbaar. Zou de aantrekkingskracht van Halloween in deze tijd meer zijn dan een feestje/verzetje? Zit daaronder een dieper gevoeld verlangen; een medicijn tegen de moderniteit en wat daarmee verloren gaat?

Ik was persoonlijk blij om na de tentoonstelling weer in de lichte trappenhuis van het museum te kunnen stappen. Lichtheid en schoonheid als medicijn tegen de duisternis.

4 gedachten over “Goth

  1. Nooit iets begrepen van dat griezelige gedoe. Ik hou meer van licht dan van donker.

  2. Volgens mij kun je licht nog meer waarderen als je ook de donkere, verdrietige kanten in je leven en de wereld kunt aanvaarden.
    Hoop is wat mij overeind houdt, als het laatste uit de doos van Pandora. Zoals dat Glasgow een succes mag worden, zodat er hoop is voor de aarde.

  3. Ja je hebt gelijk Chris, Halloween heeft oudere papieren dan Goth.
    Geloof dat Halloween oorspronkelijk meer een moment was om boze geesten uit de drijven? Maar wel fascinerend dat er nu meer behoefte is aan het vieren van Halloween in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.