Geen vliegschaamte

Ik ben geen globetrotter. Mijn meest avontuurlijke trip was onze huwelijksreis naar Jordanië en Israel. Inmiddels is iedereen wel doordrongen dat vliegen slecht is voor het milieu. Het is voor mij geen offer om dit te laten. Ik heb meer dan genoeg aan Europa. Wel lees ik graag boeken uit alle windstreken.

Deze week was ik in Zuid Afrika, met de Booker Prize- bekroonde roman ‘De Belofte’ van Damon Galgut. Het boek gaat over de witte familie Swart die een boerderij bezit in de omgeving van Pretoria. Het verhaal beslaat vier episoden, steeds met zo’n tien jaar ertussen. Steeds komt de familie bij elkaar ter gelegenheid van de begrafenis van een van de familieleden. Familieconflicten komen steeds weer bovendrijven waarvan de belangrijkste: de belofte die vader Manie deed aan zijn stervende vrouw. Hij had aan haar beloofd dat de trouwe zwarte hulp Salome het huisje naast de boerderij zou krijgen. Alleen de jongste dochter Amor brengt deze belofte steeds weer in herinnering bij haar vader, broer en zus.

Het is een familieverhaal, maar staat daarbij bol van de symboliek en verwijzingen naar de politieke en economische situatie van Zuid Afrika. Het is al met al geen vrolijk verhaal. Net als het land worstelt de familie Swart met hun geweten, niet nagekomen beloftes, slechte gewoonten, dromen, mislukkingen en verdriet.

Els van Swol, recensent van Literair Nederland schrijft: Ondanks alle geweld, lijkt het land momenteel op een keerpunt te staan. De naam Amor lijkt dit uit te drukken en houdt een belofte voor de toekomst in. 

Intrigerend boek, fascinerend land. Een aanrader deze trip naar naar Zuid Afrika zonder vliegschaamte.

2 gedachten over “Geen vliegschaamte

  1. Goede gedachte: je kunt heel ver komen zonder vliegschaamte!

  2. Je had een pakkende titel: “Geen vliegschaamte” dat ik even op het verkeerde been werd gezet.
    Wat een optimist ben je als je schrijft: “iedereen is wel doordrongen dat vliegen slecht is voor het milieu”.
    Het lezen van boeken en ook het kijken van documentaires (op gebieden van recht, inclusie, diversie, natuur, klimaat) verruimen zodanig mijn horizon dat je toch wel 10 keer nadenkt voor je in een rij bij Schiphol (of elders) gaat staan?
    Wat was Nederland rustig per fiets op de Utrechtse Heuvelrug, met dank aan alle buitenlandse vakantievierders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *