Poppenspel

Als kind speelde ik graag met anderen: samen verkleden of toneelstukjes maken. Ook vermaakte ik me prima in m’n eentje; eindeloos tekenen, verhalen schrijven. Bij Siem zie ik soortgelijke voorkeuren. Gisteren had hij de dag van z’n leven als linkerhand van Goudse Gigant Floris de Vijfde, een van de reuze-poppen die kunstenaar Evert Josemanders maakte voor Gouda750. Helemaal in zijn element schudde hij iedereen de hand, en vertelde dat hij dat de stad aan hem haar stadsrechten te danken heeft.

Psychiater en pionier op het gebied van spel-onderzoek Stuart Brown onderscheidt acht spel- types:

Het spel van de grappenmaker speelt met zin en onzin en maakt anderen aan het lachen met bijzondere invalshoeken en onverwachte kwinkslagen. De grappenmaker nodigt mensen uit om naar zichzelf te kijken en brengt vaste gewoonten ter sprake.

De beweger wil bewegen, zijn lichaam voelen en stimuleren. Bewegers zijn dol op zwemmen, rennen, dansen, wandelen, yoga, voetballen – niet in de eerste plaats vanwege de competitie maar omdat ze dit zo graag doen. Ze willen hun lijf voelen en ontdekken hoe ver ze kunnen gaan.

We beginnen allemaal als onderzoeker of verkenner als we als kind eindeloos de wereld onderzoeken. Onderzoekende spelers blijven hier plezier in vinden. Sommigen gaan op reis naar steeds nieuwe plekken, anderen zoeken steeds een nieuwe emotie of beleving op (in muziek bijvoorbeeld).

De uitvinder wil een oplossing vinden voor een bestaand probleem of iets nieuws creëren dat het leven vergemakkelijkt. De uitvinder speelt met gedachten en materialen, bedenkt nieuwe combinaties, maakt nieuwe producten, kijkt of iets werkt en hoe iets beter of mooier gemaakt kan worden.

De strijder of uitdager houdt van spelen met duidelijke regels, waarbij competitie belangrijk is;. Hij geniet van het spel door anderen uit te dagen en het streven om de beste te zijn.

De regisseur is een organisator, een drijvende kracht in een groep. Dol op plannen, op activiteiten uitvoeren en groepen in beweging brengen. Ze tonen hun creativiteit in het bedenken van interessante ervaringen en het bijeenbrengen van mensen met verschillende kwaliteiten.

De verzamelaar beleeft plezier aan het verzamelen van de mooie en interessante objecten of ervaringen. Verzamelaars verbinden zich vaak met gelijkgestemden en wisselen uit wat ze hebben ontdekt. Ze willen weten hoe iets werkt, brengen ordeningen en zoeken uit wat een object of ervaring aantrekkelijk maakt.

De maker wil natuurlijk iets maken – door te schilderen, hout te bewerken, potten te bakken, te breien, te tuinieren, te behangen, fotograferen. Het gaat er vaak om iets te maken dat raakt aan schoonheid.

Voor de verhalenverteller is verbeelding de sleutel tot spelen. Die is er dol op om een fantasiewereld te scheppen door dansen, toneelspelen, goochelen of schrijven. Maar ook lezers en filmkijkers, die in de wereld van een boek of film stappen en zich in de personages verplaatsen, horen bij dit speltype.

Natuurlijk ben je vaak een combinatie van speltypes. Stuart Brown benadrukt het belang om de speelse attitude bij jezelf en anderen te stimuleren en dichtbij je eigen speltype te blijven: zoek het op in werk of hobby. Bij mij lukt dat aardig durf ik te zeggen; regelmatig wat creëren, hier en daar wat grappen maken en vooral veel verhalen vertellen.

Ik denk dat we in het geval van Siem kunnen zeggen dat de appel niet zo ver van de boom valt..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.