Wonden

Zoals ieder jaar op Goede Vrijdag laat ik (stukken uit) de Matthaus Passion horen in mijn beide (verpleeg-)huizen. Steeds weer ben ik verrast hoeveel bewoners erop af komen, en hoe de sfeer is tijdens dit uur. Sommige mensen luisteren met gesloten ogen, anderen zingen zachtjes de koralen mee, velen zijn geëmotioneerd.

Graag lees ik een boek dat bij deze stille tijd past. Dit keer is dat De Vijf Wonden van Kirstin Valdez Quade. Het verhaal gaat over de 33-jarige werkloze alcoholist Amadeo die de rol van Jezus heeft gekregen in de Goede Vrijdag processie. Dan staat zijn hoogzwangere tienerdochter Angel op de stoep die na een ruzie met haar moeder bij hem -en zijn moeder- wil intrekken. Ondertussen worstelt oma met de diagnose dat ze een hersentumor heeft en niet meer lang te leven heeft.

Het is een lijvig boek van ruim 500 pagina’s, maar ik word volledig in beslag genomen door het leven van deze gebutste, weinig succesvolle familie in een kansloos stadje in New Mexico. De auteur heeft prachtige personages gecreëerd; echte mensen van vlees en bloed die worstelen met alle thema’s die ook in de Mattheus zitten: zonde, spijt, boetedoening, vergeving, geloof, hoop en liefde.

Daarom raakt het passie verhaal ons ieder jaar opnieuw. Of dat nu in de Passion is op TV, in Jesus Christ Superstar, in de Matthaus Passion of middels een goed boek zoals de Vijf Wonden. Het gaat over het leven. Het gaat over ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *