Soep en Boek

Eindelijk weleens een zinzoekersavond bij ons thuis aan de keukentafel. Marien had verrukkelijke soep gemaakt en we luisterden naar elkaars verhalen over boeken die ons bij zijn gebleven, die we met ons meedragen. Het Parfum van Süskind, de Wetten van Conny Palmen, de avonturen van de baron van Munchausen en het handboek Spiegelogie van Willem de Ridder..

Ik verraste mijzelf door met Het boek Eva op de proppen te komen van Marianne Fredriksson.Twintig jaar geleden verslond ik alle boeken van de Zweedse auteur, waardoor er een verzadiging optrad. Maar voor deze avond herlas ik Eva en werd ik weer geraakt door de originele manier waarop Fredriksson invulling heeft aan het scheppingsverhaal uit Genesis; de ontstaansgeschiedenis van de mens als talig wezen met bewustzijn en emoties.

De avond leverde een hoop fijne boekentips op, en we leerden elkaar ook beter kennen. Immers: Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent. Kim begon deze avond met dit mooie gedicht van Ted van Lieshout.

Boekje open

hoe ga ik open als een boek? 
ik wil mezelf eens lezen, 
bladeren en kijken 
hoeveel pagina’s ik tel. 
of ik een sprookje ben 
of meer een studieboek. 
zou ik mij kopen? 
lenen bij de bieb? 
alleen stiekem lezen 
hoe ik afloop en zachtjes 
terugzetten in de kast? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *