Alle(r) Heiligen

Allerheiligen, 1 november, is volgens de katholieke traditie de dag waarop heiligen en martelaren worden herdacht. Met de Zinzoekers gaven we afgelopen woensdag een eigen draai aan dit thema.

We ontmoeten elkaar in de ‘oude hoedenwinkel’ in de Goudse binnenstad en namen allemaal iemand mee die inspireert of die je bewondert. Het werd een bonte stoet van ‘heiligen’, mensen veraf en dichtbij waar ieder gepassioneerd over vertelde tijdens de heiligen-pitches.

Ik koos voor Toon Hermans. Had graag eens met deze man koffie gedronken. Zijn kracht schuilt wat mij betreft in zijn vermogen om op een lichte manier diepzinnige dingen te raken. Over het leven en de dood, over samenleven, over de kleine dingen waarin geluk schuilt.

Ik citeerde een stukje uit mijn nieuw aangeschafte bloemlezing over zijn werk:

De grootste kunst van alle kunsten is de kunst om te leven. Die kunst begint met kijken en zien. Ik geloof dat de ware levenskunstenaar heeft geleerd te kijken naar leven en er het wonder in te zien. Ik weet niet of ik een levenskunstenaar ben, misschien een kleintje. Een levenskleinkunstenaar misschien. Maar wat ik ook ben, ik voel dat leven voor alles en na alles een wonder is. Of ik nou kijk naar een mens of naar een mus. Jammer dat er zoveel mensen doodgaan voordat ze weten wat leven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *