Leeshemel

Niks leuker om met mijn favoriete neef Hans de ‘Hanze-dagen’ in Zwolle te bezoeken. Zwolle ligt precies tussen Franeker en Gouda in, dus ontmoetten we elkaar vanmorgen daar op het station.

Zoals veel kerken heeft de middeleeuwse Broerenkerk inmiddels een nieuwe bestemming: er is een boekwinkel in gevestigd. Hans wees naar de nok. Daar moet jij wezen: de leeshemel.

Juist in deze tijd waarin ik moedeloos en obstinaat wordt van het nieuws en verdrietig van gebeurtenissen dichtbij huis, duik ik in een boek. Ik geef toe: misschien is het een vorm van escapisme.

Anderzijds houd ik me vast aan wat de oude Egyptenaren en Grieken boven hun bibliotheken schreven: ‘plaats der genezing van de ziel’. Ook als we lezen om even te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit, helpen verhalen. Al lezend ontdekken we onszelf en kunnen verhalen helpen beter met situaties om te gaan.

Ik word gelukkig van deze boekenkerken, maar ben ook blij dat er nog kerken zijn die ‘gewoon’ nog dienst doen als godshuis. Een plek van verstilling en bezinning waar ik een kaarsje kan branden voor de mensen veraf en dichtbij die in mijn gedachten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *