De onsterfelijken

Leef je anders als je je sterfdatum weet?

Dit is de vraag die ten grondslag ligt aan de roman van Chloe Benjamins De Onsterfelijken. Het gaat over de zussen en broers Gold die in een onbezonnen bui als kinderen een waarzegster bezoeken. Zij voorspelt hen allen vier hun exacte sterfdatum. Als lezer volg je Varya, David, Klara en Simon op hun levenspad en hoe de voorspelling hun leven beïnvloedt. Ik vond het een geweldig boek; spannend, mooi geschreven en prachtige personages.

De vragen die Benjamin opwerpt houden me na het lezen bezig:

Waar geloof je in en wat niet? Wat is voorbestemd en wat is vrije wil? Sterven de personages op hun voorspelde datum omdat het hun lot is of hebben ze bewust of onbewust naar die datum toegeleefd?

Benjamin vertelt in een interview in de Volkskrant dat het boek is ontsproten uit haar eigen ongemakken en angsten: angst voor sterfelijkheid en verlies, voor het niet-weten. De personages hebben elk hun eigen manier om houvast te zoeken in de onzekere werkelijkheid. Of het nu het joodse geloof met alle regels en rituelen is van vader en moeder Gold, het rationalisme van legerarts David, de wetenschap van Varya, Simon’s najagen van een passie of het magisch denken van Klara.

Klara is een heel boeiend personage (zij is overigens geïnspireerd op een bestaand persoon; een circusartiest uit de jaren 30). Ze is illusionist en is overtuigd dat de realiteit niet alles is. Er zijn terreinen van het bestaan die niet verklaard kunnen worden door rationeel denken, die blijven mysterieus. Bij Klara komt het spanningsveld ook tot uitdrukking: als je de magie en het bovennatuurlijke teveel toelaat, kun je ook over het randje van de waanzin kukelen.

Benjamin geeft aan dat zij dingen graag rationeel benadert maar ze waardeert ook de kant die Klara vertegenwoordigt en het geloof van de ouders Gold: ‘Wat ik mooi vind aan religie is dat daar plek is voor mysterie, voor het niet-weten. Ik denk dat er waarde schuilt in het accepteren van niet-weten.’

1 gedachte op “De onsterfelijken

  1. Dat lijkt mij ook een spannend boek en ook mooi om te zien hoe verschillend de personages hun leven er door laten beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *