Wij de mens

De laatste tijd kan ik de wereldproblematiek moeilijk van me afzetten, en word ik chagrijnig van het nieuws: wetenschappers die bedreigd worden, reizigers die in alle staten zijn omdat hun vliegvakantie in het water dreigt te vallen, miljarden euro’s voor (kern-)wapens terwijl we alle middelen die we hebben zouden moeten aanwenden om de onomkeerbare natuurcatastrofe af te wenden. De kortzichtigheid en domheid van de mensheid waarmee we onszelf naar de gallemiezen helpen is ongelooflijk.

Toen ik gister met Marien Rotterdam binnenwandelde, stapten we in een warme kleurrijke zinderende stad; het was Pride en Museumnacht. We aten bij ons favoriete restaurant op de Witte de Withstraat, Marien schoot mooie platen met z’n camera, en we laafden ons aan de zorgeloosheid. De mondiale problematiek is even heel ver weg. Geruststellend en zorgwekkend tegelijk.

In 2019 kochten we al kaarten voor Ramses, het concert van Maarten Heijmans en band. Eindelijk zaten we in de schouwburg en ik heb iedere minuut genoten van de muzikaliteit en energie van deze mensen en de nieuwe arrangementen die zij maakten voor de liedjes van Shaffy.

Ik was ook ontroerd; mensen zijn natuurlijk niet alleen kortzichtig en dom, maar ook prachtig en krachtig. Eigenlijk bezingt Shaffy steeds die ambivalente, zoekende, hunkerende mens. En Maarten Heijmans doet dat met een charisma en stem waar je naartoe gezogen wordt.

En dan hou ik toch ook weer van de zingende, biddende, huilende, vechtende, lachende, werkende en bewonderende wezens die we zijn. En geloof je toch weer even wat we best nog een heel eind kunnen komen met z’n allen: We zullen doorgaan.

2 gedachten over “Wij de mens

  1. dank Mirjam. Een prachtige zinnige praat! ik merk dat het mij raakt, waarschijnlijk omdat het zo pijnlijk waar is.
    en ja… we zullen doorgaan.

  2. Een zinnige praat naar mijn hart ! Al die zinloze vlieguren, eencellige dreigmails en dreigbezoekjes, verspilling van wapenmiljoenen en oneindig veel oorlogsleed ……….. Je moet je af en toe wel even terugtrekken, mooi om te zien hoe jij dat doet. Bedankt !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.