Trots

750 jaar geleden kreeg Gouda stadsrechten van Floris de Vijfde. Gister was de kroon op twee jaar voorbereiding van Marien en zijn collega’s van het projectteam Gouda750: de opening van het feest door koning Willem Alexander.

Ik ben niet enorm koningsgezind maar ik hou wel van rituelen en symboliek. De stad zinderde in afwachting van de koning. En ja: het lenteweer en de ontspanning na twee jaar corona hielp natuurlijk ook. Marien had de volle kerk geinstrueerd: wanneer de koning zijn entree maakt sta je op applaudisseer je. Er ging een kleine nerveuze giechel door de kerk maar iedereen gehoorzaamde. En het werkt. Bijzonder moment van verbinding en symboliek. De Majesteit was binnen.

Vol trots zat ik in de Sint Jan. Trots op mijn man en trots op de stad. Met indrukwekkende sprekers van eigen bodem, een unieke tentoonstelling in de Sint Jan, power-dans van het Jeugdtheaterhuis en prachtige breekbare liedjes van Maaike Ouboter.

Het komende halfjaar is het feest in de stad met als thema ‘Verdraagzaamheid en Veelkleurigheid’. De 50 iconen -variaties op het bekende Goudse beeld De Kaasboerin van Ineke van Dijk- laten dat heel mooi zien. Morgen verhuizen ze van de Markt naar alle wijken in de stad. Er is een fietstocht langs de iconen uitgezet, en dat is slechts een van de vele activiteiten het komende halfjaar. Welkom!

https://gouda750.nl

foto: Lima fotografie

4 gedachten over “Trots

  1. Zeker iets om trots op te zijn, Mirjam! Onze kleindochter Fé was er bij toen de koning langs kwam. Op de aan ons toegestuurde foto van de koning en de schoolkinderen kijkt ze een beetje sip, omdat ze geen hand van de koning had gekregen en hij geen kroon op zijn hoofd had.
    Een van de bewerkingen van de Kaasboerin, ‘Orange the World’ is gemaakt door beeldend kunstenaar Andrea Dogterom, onze achterbuurvrouw. Ineke van Dijk is haar ‘kunstmoeder’, zoals ze dat zelf zegt.

  2. chapeau, chapeau aan Marien! en het team. mooie beelden en tevens nieuwsgierig makend. we komen kijken hoor!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.