Raider

De examens zijn weer begonnen. Terugdenkend aan mijn examentijd herinner ik mij dat ik het spannend vond, maar ook ergens wel leuk. Ik propte mijn hoofd vol kennis en ik hoopte letterlijk dat het niet uit mijn hersens zou waaien op de brommer naar Woerden. Alleen mijn examen wiskunde A vond ik een beproeving. Meneer Muijt, de oude conciërge die met zijn ratelende koffiekarretje door de rijen reed, zag mij ploeteren en stopte mij een Raider (ik kom nog uit de tijd dat een Twix een Raider heette) toe. Het hielp niet qua resultaat (een 4,4 voor m’n centraal schriftelijk) maar ik zal het gebaar nooit vergeten.

De zes jaar op de Kalsbeek lijken een extreem lange tijd. Natuurlijk omdat er zoveel gebeurt tussen je 12e tot je 17e met jezelf, en je alles intens zo beleeft. Nu we bijna gaan verhuizen, ben ik druk aan het opruimen en kijk ik naar mezelf als scholiere uit de jaren ’90.

1993, 3 Atheneum

Ik was een laatbloeier, een meisje dat braaf haar huiswerk deed en te verlegen om me aan jongens te wagen (dat haalde ik later in..) Ik had gelukkig altijd wel vriendinnen en vaak de lachers op mijn hand. Als ik thuis kwam schreef ik verhalen op de oude typemachine van mijn moeder.

Ik zou mijn middelbare schooltijd niet graag overdoen, de onzekerheid, ‘t valse meiden-gedoe, de populaire garde waar je je toe moest zien te verhouden en de enorme hoeveelheid lesstof -waarvan het meeste niet echt je interesse had.

Gisteren keek ik naar het programma De Klas! op NPO1. Oud schaatser Erben Wennemars geeft les over succes aan een groep scholieren. Wat is succes, hoe krijg je het en wat heb je ervoor over? Een mooi concept. Het toont zowel het perspectief van de jongeren als van ‘docent’ Wennemars. Er volgt nog een uitzending in mei met columnist en schrijver Özcan Akyol.

Ik zou aan de lippen gehangen hebben van zo’n inspirerende gastdocent. En ik denk dat een paar levenslessen bij mij beter zouden zijn beklijfd dan een paar jaar wiskunde A. Hoewel. De Raider van wijlen meneer Muijt was in zekere zin ook een levensles: een bemoedigende knipoog uit onverwachte hoek die je eeuwig bijblijft. En ook: Alles gaat voorbij. Zelfs een examen wiskunde.

 

BewarenBewaren

2 gedachten over “Raider

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *