passie in het verpleeghuis

Gelukkig is er weer wat meer mogelijk in het verpleeghuis. Kleine activiteiten zijn voorzichtig gestart op 1,5 meter. En hoera! Vrijdag is er weer klassieke muziek en poëzie. Bewoners, maar ook medeorganisator Peter en ik, genieten steeds weer erg van deze bijeenkomsten. De voorbereiding kost veel tijd, maar ik vind het ook heel leuk in de avonduren mooie muziek en gedichten op te zoeken.

Geïnspireerd was ik dit keer door Wendes Kaleidoscoop –de Uitmarkt-uitzending van 2020. Zangeres Wende Snijders heeft kunstenaars uit verschillende werelden en genres briljant bij elkaar op het podium gebracht. Er was veel moois te zien. Ik was geroerd door het prachtige duet Pur ti miro van sopraan Claron McFadden en Die Verdammte Spiererei.

Het lied komt uit de opera L’incoronazione di Poppea die Claudio Monteverdi in 1642 schreef. Het was het eerste liefdesduet uit de opera-geschiedenis, en misschien ook wel gelijk de mooiste. Stemmen en muziek versmelten met elkaar. Het duet uit de uitzending is terug te zien via NPO. De uitvoering die ik vrijdag zal laten horen is deze van sopraan Lette Vos en countertenor Tobias Segura Peralta.

‘Geheim Gedicht’ van Ingmar Heytze heb ik erbij gekozen. Een beetje passie in het verpleeghuis kan nooit kwaad…

Vannacht heb ik een zoen begraven.

Hij lag dertien maanden tussen ons in

en jij had al een paar keer gevraagd:

wat ligt daar nou toch steeds.

Toen je eindelijk sliep, drukte ik

de zoen met mijn lippen in een doosje

vol watten en liep naar de tuin. Daar

groef ik een graf van twee monden diep

onder de beuk. De duizend zoenen

die volgend jaar rood en zoet uit de takken

komen waaien, zijn allemaal voor jou.

2 gedachten over “passie in het verpleeghuis

  1. Inderdaad een prachtig duet en wat een mooi gedicht…
    (p.s. ik was vorige week bij Trudy)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *