Oude mannen opgepast

Na acht maanden in Crooswijk gewerkt te hebben, ben ik de afgelopen week gestart in een ander verpleeghuis van Laurens; in Blijdorp. Wonderlijk. Alsof de geschiedenis zich herhaalt verkas ik -net als in mijn studententijd- van het oude noorden naar Blijdorp.

Ik realiseerde ik mij met lichte verbijstering dat het bijna 20 jaar geleden is dat ik de kamer van Annette overnam aan de Stadhoudersweg. Ik was toen student maatschappelijk werk. Het lijkt wel gisteren. Boodschappen doen aan het Bentickplein bij de Bas van der Heijden, picknicken in het Vroesenpark, met z’n allen bij de -enige- gaskachel in de voorkamer kijken naar Goede Tijden Slechte Tijden (toen een nieuwe soap..). Ik heb een geweldige tijd gehad.

Onder ons woonde een oude meneer die we Meneer Poep noemden, omdat het nogal “na-geurde” als hij in het portiek was geweest. Ik interviewde de beste man voor mijn afstudeer-onderzoek, naar verwaarloosde oude mannen en hun -door mij vermeende- gebrek aan zingeving.

Mijn hypothese rammelde aan alle kanten en ook de onderzoeksmethode zou ik nu als twijfelachtig beoordelen maar mijn afstudeerdocent MWD schreef: ‘Als Mirjam net zo voortvarend te werk gaat met de studie wereldgodsdiensten als met haar opleiding MWD, voorzie ik een religieuze opleving onder oude mannen’.

Of hij gelijk zal krijgen, zal nu moeten gaan blijken in Huize Blijdorp. Alle oude mannen opgepast!

4 gedachten over “Oude mannen opgepast

 1. Er is een (weliswaar betwijfelde) verklaring over de herkomst van het woord ‘religie’:
  Het zou van het Griekse werkwoord ‘religare’ afstammen en ‘binden’, of ‘verbinden’ betekenen.
  Mocht deze laatste verklaring (toch) kloppen, dan zou jouw afstudeerdocent MWD nog wel eens gelijk kunnen krijgen…

 2. Hoi Mirjam,
  Leuke inkijk in jouw ontwikkeling zo!
  Grappig hé om met behulp van zo’n mijlpaal te zien hoe je toen dacht.
  Enne…wat had je een mooie kamer toen!
  Daar zou menig student vandaag de dag jaloers op zijn denk je ook niet?
  Groetjes en misschien tot zondag.

  Els.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *