Nachtzoen

Deze week rondde ik het vak Rituele Expressie aan de Radboud Universiteit af. Helaas geen fysieke colleges of laboratorium, maar online les van hoogleraar en benedictijn Thomas Quartier. Ik wilde me vooral bekwamen in het leiden van een ritueel (zoals een ziekenzalving) en ermee vertrouwd raken.

Met twee medestudenten maakte ik een online rituele viering met als thema ‘de nacht’ voor een ziekenhuis. Het past mooi in de Adventsperiode waar de nachten alleen nog maar langer worden. Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met de nacht. De laatste tijd slaap ik heerlijk, maar ik ken de onmacht van slapeloosheid maar al te goed. Ik was geïnspireerd door een filmpje uit de nachtzoen met Aart Staartjes:

In de nacht kun je besprongen worden door angsten en demonen. Tegelijk is de nacht ook de tijd van verstilling en reflectie. Wanneer je kijkt naar de sterren en de maan word je geconfronteerd met je kleinheid, en de grenzen van je verstand. Het biedt ook ruimte voor het mysterie, dingen die we niet zien of begrijpen, maar die er misschien wel zijn. 

Terugkerend motief in de viering was lied 391 uit het Liedboek van de Kerken. Het is een bewerking van het bekende Duitse avondlied Der Mond ist aufgegangen. Ik vind het prachtig en het gaat precies daarover.

Ziet Gij de maan? De schone

wil zich maar half vertonen

Toch is hij er geheel.

Zo zijn er grote zaken

Waar wij geen ernst mee maken

Ons oog ziet enkel maar een deel

2 gedachten over “Nachtzoen

 1. Dankjewel Mirjam!

  Voor een stuk herkenbaar. Gelukkig heb ik er niet elke nacht last van.

 2. Dank je Mirjam!
  Wat zijn dit altijd kanootjes, ik kijk er naar uit!
  Super fijn dat je al je bijzondere ervaringen, ontmoetingen en bevindingen deelt met ons!…..
  Wilt delen met ons.

  Dank, Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *