Mrs Degas

Het voordeel van thuis herstellen is dat je aan lezen toekomt. Vorige week sloeg ik de laatste bladzijde om van Mrs Degas, roman van auteur Arthur Japin. Prachtig boek over de schilder Edgar Degas, tegen de achtergrond van Parijs en de nadagen van de Amerikaanse burgeroorlog in New Orleans.

Het verhaal gaat over de oude verbitterde Degas, en zijn liefdesgeschiedenis met zijn Amerikaanse nichtje Estelle. De jonge Edgar was verlegen en onhandig, en zijn flamboyante broer Rene ging er met Estelle vandoor naar Amerika. Edgar bleef in Parijs achter met liefdesverdriet.

Japin vertelt in een interview dat zijn fascinatie begon toen hij in New Orleans het huis bezocht van de familie Degas in de 19e eeuw. Edgar woonde verbleef een periode bij zijn familie, en schilderde Estelle veelvuldig terwijl ze aan het bloemschikken is. Bijzonder, want Estelle wordt kort na haar huwelijk met Rene blind. Waarom zou een blinde bloemschikken? dacht Japin. Het plan voor de roman was geboren.

Later werd Edgar zelf ook blind. Noodgedwongen ging hij schilderen in felle kleuren. Hij zou beroemd worden om dit kleurgebruik. Een gebrek omzetten in kracht. Een thema dat in zoveel romans van Japin terug komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.