Lezen in corona tijd

Bij het zondagse ontbijt vanmorgen las ik in de Volkskrant een interview met de 25-jarige kroegbaas uit het Oostenrijkse Ischgl. Zijn bar wordt gezien als corona-brandhaard van Europa. Hem wordt gevraagd of hij zich schuldig voelt.

‘Het spijt me erg voor de mensen die hier besmet zijn geraakt. Maar ik kan me niet voor al die mensen schuldig voelen, heel duidelijk niet. Als er een schuldige is, dan het virus zelf.’

Na de koffie las ik verder in de roman Nemesis van Philip Roth. Het is een boek uit 2010 waarin ook een virus de hoofdrol speelt: kinderverlamming. Het verhaal speelt zich af in 1944 in de Amerikaanse stad Newark waar een polio-epidemie dood en verderf zaait onder kinderen in een joodse wijk. De hoofdpersoon is speelplaatsleider Bucky Cantor, een atletische plichtgetrouwe jongeman van 23 die wordt geconfronteerd met steeds meer ziekte-en sterfgevallen onder zijn pupillen. Hij worstelt met verantwoordelijkheidsgevoel (moet ik blijven of vluchten?) en met de schuldvraag: is er een God die dit allemaal toestaat, en wat als je zelf het virus zou verspreiden?

Een actueel, beklemmend en ontroerend verhaal, barstensvol parallellen met de actualiteit: handenwassen, mondkapjes, desinfectie, quarantaine, complottheorieën, zondebokken; het komt allemaal voorbij.

En de schuldvraag is natuurlijk ook van alle tijden. Of je nou een jonge kroegbaas bent uit Tirol in 2020 of een jonge gymleraar in 1944.

Zeer de moeite waard om dit boek (zeker in deze corona-tijd!) te lezen.

1 gedachte op “Lezen in corona tijd

  1. He dank je Mirjam, wat kijk ik inmiddels uit naar je fijne stukjes…ik heb altijd even tijd nodig om vervolgens te bedenken; ‘ ja ik wil ook naar dat museum, ja ik wil dat boek ook lezen, die muziek luisteren enz. Inspiratie!
    Dank je wel daarvoor en ; Ja ik wil dit boek ook weer lezen….ws komt het er nu niet van…maar toch…
    Groetjes Annemiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *