Inburgering

Mijn collega René woont sinds een paar maanden in Gouda. We nemen soms Goudse stroopwafels mee naar het werk om te testen welke het beste zijn. Ik bied hem een stadswandeling aan bij wijze van ‘inburgering’. Samen met zijn broer -die afgelopen weekend in Gouda is komen wonen- en zijn zus, gingen we gisteren op stap.

Als je je verdiept in de geschiedenis van je stad, kom je steeds weer nieuwe dingen tegen. Zo blijkt in Gouda de op een-na-laatste laatste doodstraf van Nederland (in vredestijd) te zijn voltrokken. Pieter Pijnacker uit Reeuwijk werd in 1860 op de Markt opgehangen toen hij had bekend de vrouw van boer Cornelis Vergeer te hebben vermoord en een kaas te hebben gestolen.

De eerste vrouwelijke beiaardier Maria Blom bespeelde het Goudse carillon van 1943 tot 1985 en componeerde het deuntje van het klokkenspel op de wijs van Alle Menschen werden Bruder van Beethoven. 

En de tweede liefde van Rembrandt van Rijn -Geertje Dirkx- werd door de grootmeester 12 jaar opgesloten in het Goudse spinhuis (vrouwengevangenis) aan de Groeneweg toen de mooie jonge Hendrikje Stoffels in zijn leven kwam, en hij met Geertje in een soort ‘vechtscheiding’ verwikkeld raakte. Simone van der Vlugt schreef er een prachtige roman over (Schilderslief), die ik de nieuwe Gouwenaars natuurlijk van harte heb aanbevolen. 

René snoerde mij de mond door aan het eind van de tour te zeggen: Ja Mirjam, Gouda is net een tijdmachine, je kunt in elke tijd uitstappen.

Hij mag blijven.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.