Hier wonen ook mensen

Marien heeft zijn oude liefde fotograferen weer opgepakt. Iedere dag om 7.50 uur plaatst hij een foto op Instagram met een kijkje achter de schermen van Gouda750. Ik vind het enig dat hij dat doet, maar hier wordt ook direct een grappig verschil tussen ons zichtbaar; waar hij direct aanslaat op een mooi beeld, gaat mijn hart pas echt sneller kloppen van taal.  

Ik word gelukkig van mooi taalgebruik, van poëzie, een goede roman, en zeker ook van korte verhalen. Een onderschat genre als je het mij vraagt. Ik ben dol op de korte verhalen van Alice Munroe, Toon Tellegen of Annelies Verbeke. 

Dit weekend las ik de bundel ‘Hier wonen ook mensen’ van Rob van Essen; 15 korte verhalen waarin de hoofdpersonen op zoek zijn naar geluk, verlossing of verlichting. 

Recensent Rutger Martens zegt:  Veel van de verhalen in deze bundel neigen naar het absurde. En wellicht hebben alle goede korte verhalen dat nodig. Een kort verhaal ontstaat door een ingeving, een gedachte die een lach- of denkrimpel veroorzaakt. Een ingeving die te klein is om er een hele roman op te bouwen, maar perfect voor een kort verhaal. Rob van Essen verzamelt zijn fantastische ideeën en brouwde er in de heksenketel tussen zijn oren wederom een mooie bundel van.

Ik heb genoten van absurde gedachtekronkels Van Essen, en kan het niet laten om soms stukjes aan Marien voor te lezen die dan beleefd hummend even opkijkt terwijl hij zijn 7.50 foto voor de volgende dag aan het bewerken is.. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.