Het zoutpad

Ik hou van wandelen omdat het langzaam gaat, ik heb het vermoeden dat de geest, net als de voeten, met een tempo van zo’n vijf kilometer per uur functioneert. Als dat zo is, beweegt het moderne leven sneller dan de snelheid van het denken, of de bedachtzaamheid.  – Rebecca Solnit

Er kan een heleboel niet in deze crisis, maar premier Rutte heeft in april gezegd dat wandelen kan en mag, want ‘Wandelen is goed voor iedereen’.

Op aanraden van mijn moeder las ik ‘het Zoutpad’ Het is het indrukwekkende en inspirerende reisverslag van de 50-jarige Raynor Winn en haar man Moth. Binnen een week tijd verliezen ze hun boerderij en al hun bezittingen. Tot overmaat van ramp krijgt Moth te horen dat hij een levensbedreigende ziekte heeft. Wanhopig, ziek en berooid besluiten ze met een klein tentje en twee rugzakken te gaan wandelen. Het oeroude South West Coast Path. 

Wat volgt is een tocht van ruim 1000 kilometer langs de ruige kust van Engeland; hitte, kou, regen, honger, dorst, smerigheid, pijn en heel veel afkeurende blikken. Want: vies, dakloos, arm. 

Ik heb het ademloos uitgelezen. De cadans van het pad neemt ook als lezer bezit van je.

Wat mij -als schijtlaars en comfort-prinses- het meest raakte was de staat van dakloosheid. Het idee dat je geen huis hebt waarnaar je kan terugkeren. Alleen een klamme koude tent. Het verlangen, ook als lezer, dat je zelfs van een houten schuur of een strandhuisje een huis zou willen maken.

Uiteindelijk beschrijft Winn prachtig de louterende werking van de reis, de verbondenheid met de natuur en de solidariteit tussen twee mensen die van elkaar houden. En het is bovenal een ode aan het wandelen; gewoon de ene voet voor de ander zetten en het pad volgen. 

Wandelen is goed voor iedereen. Ook voor de schijtlaarzen en comfort-prinsessen onder ons. 

1 gedachte op “Het zoutpad

  1. Ik kom net binnen van een flinke avondwandeling. Te veel binnen gezeten de laatste dagen. Wandelen is altijd heerlijk om de zinnen even te verzetten of om gedachten op een rijtje te krijgen. Ik heb al een keer over het boek gelezen. Ik ga ‘m nu lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *