Het mag de pret niet drukken

Siem staat hier voor ‘La Decadencia’ van Thomas Couture uit 1847. Dit schilderij was indirect een kritiek op de regering van die tijd (julimonarchie 1830-1848) die de schilder vergeleek met de decadentie van de Romeinen in de klassieke oudheid.

Kunstenaars zijn essentieel om onze blik op onze samenleving, en op onze menselijke soort scherp te houden. Dat kan middels confronterende kunst, protestliederen of punk, geëngageerde literatuur of poëzie, en niet te vergeten door satire en humor.

Gisteravond was ik bij ‘De mens en ik’ van cabaretier en filosoof Tim Fransen. Ik vond het een enorm geestige, scherpzinnige voorstelling met veel stof tot nadenken en napraten.

Fransen zet ‘onze diersoort’ genadeloos in zijn hemd; de zelfspot druipt ervan af. Hij zoomt uit om met de ogen van buitenaardse wezens naar de menselijke soort te kijken; de decadentie en arrogantie van de homo sapiens (de ‘wijze’ mens) is tragikomisch. De mensheid is kampioen om alles wat krom is, recht te lullen.

Het is geen goed idee om cynisch te worden, zegt hij. Ik ben een vrolijke pessimist. Feit is dat de mensheid ten onder gaat. Maar dat mag de pret niet drukken.

Hieronder een fragment uit een eerdere voorstelling.

1 gedachte op “Het mag de pret niet drukken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *