Bergastronaut

Voor het eerst voelde het een beetje ongepast om op vakantie te gaan. De nieuwsberichten van bosbranden, overstromingen, alle bedreigingen maakte me onrustig en angstig. Was het wel kies om een ‘leuke chambree-d-hote’ te boeken en op reis te gaan met je corona-check-app? Maar we gingen. Om te wandelen in de bergen.

In de Alpen maakten we een lange wandeling in National Parc Venoise, waar onze camping aan grensde. Een gebied met overweldigend mooie berggezichten, alpenweiden vol bloemen, zicht op sneeuwtoppen. Wandelaars in de bergen zeggen elkaar allemaal gedag, helpen elkaar over riviertjes en beken, lenen elkaar pleisters. Wandelen in de bergen geeft een gevoel van verbondenheid met elkaar en met dat prachtige landschap.

Net voor de vakantie luisterde ik de podcast Stadsastronaut van theatermaker Marjolijn van Heemstra. In een bloedhete zomernacht in 2019 kon ze niet slapen door gedachten aan de kap van tropische bossen, het smelten van ijskappen. Ze dacht aan astronauten die na hun ‘kosmische ervaring’ blijvend veranderd terugkeren van hun ruimtereis. Wanneer je die prachtige groenblauwe bol in dat oneindige heelal ziet zweven realiseer je je hoe kwetsbaar we erbij hangen, en dat alles met alles met elkaar verbonden is op onze planeet. Afstand creëert een gevoel van nabijheid, aldus Van Heemstra.

Wat ik mooi vind aan de podcast is dat ze niet alleen een schurend en urgent verhaal vertelt, maar ook een perspectief aanreikt:

‘Als we met al ons gedoe kunnen overleven in een ijskoude diepzwarte kosmos, dan kunnen we toch ook de kloof in een verdeelde buurt wel dichten, dan kunnen we ons toch verenigen om de klimaatontwrichting het hoofd te bieden?’

Afstand (door op vakantie te gaan en even geen journaal te kijken) heeft mij inderdaad een gevoel van nabijheid en betrokkenheid opgeleverd. We zijn als aardbewoners tot in onze vezels met elkaar verbonden. We moeten er samen tegenaan.

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/stadsastronaut/id1490835573

1 gedachte op “Bergastronaut

  1. Een mooie en goede beschouwing van Marjolijn en van jou!
    (Je weet dat Marjolijn en Remy ooit een theatervoorstelling hebben gemaakt?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *