Anomalie

Soms heb je dat. Je leest een boekrecensie en wil eigenijk gelijk naar de boekhandel lopen om het te kopen, omdat het plot je enorm nieuwsgierig maakt. Dat heb ik dus ook gedaan.

Wat als een zelfde vliegtuig twee keer aankomt? Exact hetzelfde vliegtuig van Air France met exact dezelfde passagiers en exact dezelfde bemanning maar dan met 100 dagen tussentijd? Wat is er gebeurd in de draconische storm waar het vliegtuig in belandde?

Hierover gaat het fascinerende boek Anomalie van Hervé le Tellier. Het heeft onlangs de Franse literaire prijs Prix Goncourt 2021 gewonnen. In Trouw las ik:

Le Tellier maakt virtuoos en met aanstekelijk plezier gebruik van alle mogelijkheden die deze onwaarschijnlijke situatie een schrijver biedt. Prachtig schildert hij de diversiteit aan personages aan boord van het vliegtuig, de verrassingen waarvoor sommigen van hen gesteld worden wanneer zij zien wat de tijd in de zoekgeraakte honderd dagen met hen heeft gedaan en niet te vergeten de reactie van de overrompelde autoriteiten.

Eigenlijk is dit boek een beetje uit mijn comfort-zone: een mix van literatuur, sciencefiction en thriller. Het leest als een spannende netflix-serie, en het roept het allerlei filosofische vragen op. Het zindert bij mij echt nog een beetje na omdat de auteur op speelse maar indringende manier vragen stelt over ‘de werkelijkheid’ zoals wij die denken te kennen. En de schrijfstijl is ook bijzonder: voor ieder personage, een andere stijl.

Het motto voorin het boek is:

‘En ik, die zeg dat jullie dromen, ben zelf ook een droom’ -Zhuang Zi.

Nou, dat dus..

3 gedachten over “Anomalie

  1. dankjewel voor deze tip Mirjam! je hebt mij enorm nieuwsgierig gemaakt met deze editie van je zinnige praat.
    dank trouwens voor alle voorgaande edities.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.