Vergeet mij liedje

Frans Hoogenveen is ontwikkelingspsycholoog, lector en dementie-specialist. Hij sprak deze week in ons verpleeghuis over de sociale benadering van dementie. De strekking van zijn verhaal is dat mensen met dementie boven alles mensen zijn met menselijke behoeften zoals contact, veiligheid en intimiteit. Ook werd door diverse voorbeelden en filmpjes weer eens de waarde van muziek getoond. Muziek is een van de dingen die het langst bewaard blijft in het brein.

Onderstaand filmpje vond ik op internet, prachtig initiatief van zangeres Kim Erkens in samenwerking met Stichting Nieuwe Helden: Vergeet-mij-liedje (www.vergeetmijliedje.nl) Kim Erkens zingt betekenisvolle liedjes voor mensen met dementie.

Ik hou het niet droog bij het zien van de reactie van Fons als Kim ‘Mooi was die tijd’ gaat zingen.

Huilen van ontroering. Hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets zegt dat er nog maar weinig onderzoek naar gedaan is naar dit fenomeen. 

‘Heel recent is wel geopperd dat het soort sentimenten (waar we vaak heel negatief over doen, associëren we met soaps, B-films, etc) juist heel elementaire en essentiële menselijke waarden betreffen, zoals altruïsme, ontzag, rechtvaardigheid, medelijden. Typerend is ook dat we er geen controle over lijken te hebben. Het komt vaak totaal onverwacht; het voltrekt zich op een automatisch, onbewust niveau (..) Het lijkt er op alsof ons onbewuste ons zo af en toe wil laten weten: let op! Dit is waar het in het leven echt om gaat!

En dat laatste; dat geloof ik nou ook. Vergeet-mij-liedje laat zien wat echt belangrijk is in het leven.

2 gedachten over “Vergeet mij liedje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *