Natte ogen

vierde statie van Jan Toorop: Jezus ontmoet zijn moeder

Het katholicisme sijpelt op miraculeuze wijze mijn leven binnen. Mijn zoon gaat naar een katholieke school en door een speling van het lot ben ik als geestelijk verzorger verbonden aan twee katholieke verpleeghuizen. De afgelopen week waren er diverse vieringen in de kapel. Goede Vrijdag werd de kruisweg van Jan Toorop getoond met daarbij muziek uit de Mattheus Passie. Ontroerd was ik toen ik een bewoner met dementie, vol overgave de Mattheus mee-zag zingen en dirigeren.

Geroerd ben ik trouwens steeds vaker. Naarmate mijn leeftijd stijgt, stijgen de waterlanders ook. Dat wordt nog wat als ik tachtig mag worden. Ik moet denken aan mijn opa Uittenbroek. Ik heb waarschijnlijk niet alleen zijn blauwe ogen geërfd, maar ook zijn natte ogen. Zijn zakdoek was altijd in de buurt als wij -zijn kleinkinderen- een stukje opvoerden of als Blijf bij mij Heer in de kerk werd gezongen.

Was mijn opa katholiek geweest (dat was hij absoluut niet; hij was zo gereformeerd als wat) dan had hij vast niet droog gehouden bij alle mooie hymnes die de katholieke kerk rijk is, zoals het Ave Maria of het Ave Verum. Het Ave Verum corpus is een korte eucharistische hymne uit de 14e eeuw die door verschillende componisten op muziek is gezet. In de Middeleeuwen werd het gezongen tijdens de consecratie (het moment tijdens de eucharistie dat het brood en de wijn veranderen in het lichaam en bloed van Christus).

Ave verum corpus, natum

de Maria Virgine,

Vere passum, immolatum

In cruce pro homine

 

Gegroet waarachtig lichaam

geboren uit de Maagd Maria

dat werkelijk heeft geleden

en voor de mens geofferd is aan het kruis.

Prachtig vind ik de versie van Karl Jenkins die ik aangereikt kreeg van een vriend toen Siem nog een kleine slecht-slapende baby was. Deze muziek maakte hem rustig.

Karl Jenkins is een hedendaags jazzmuzikant en componist. Hij componeerde deze versie van het Ave Verum Corpus in 2005. Het is inmiddels Pasen geworden, en ik wil ik de link graag delen. Met een risico op natte ogen. Dat dan wel.

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *