Luchten

‘Iedereen is als een huis met vier kamers, één lichamelijke, één mentale, één sociale en één spirituele. De meeste van ons zijn geneigd de meeste tijd in één kamer te leven, maar zolang we niet iedere dag tenminste één keer in iedere kamer zijn, al was het om deze te luchten, zijn we geen heel mens’

Deze Indiase wijsheid heb ik ooit eens ergens gelezen. En inderdaad, in het alledaagse leven is het soms best een uitdaging in al die kamers te komen. De afgelopen dagen kostte me dat echter het geen enkele moeite: ik was op het mooiste wadden-eiland van Nederland: Terschelling.

Op de gele tandem hebben we het eiland doorkruist, we hebben gewandeld op het strand en oesters gezocht op het wad. Marien heeft zich ‘s avonds te goed gedaan aan diezelfde oesters met een goed glas wijn. Ik hield het bij een uiensoep met cranberry-likeurtje..De lichamelijke kamer kwam niets te kort.

De sociale kamer was goed gevuld door met man en kind een spelletje te spelen, en door gezellig samen een goeie andijviestamppot te eten in het voorhuis met Jetske, Fred, Maud en Kees.

Mijn mentale kamer hoefde zich deze dagen voornamelijk bezig te houden met het lezen van een roman en de zaterdagkatern van de krant. En me te vergapen aan flessenpost en aangespoelde gymschoenen in de vitrines van het hilarische wrakkenmuseum.

En.. ook mijn spirituele kamer heb ik niet verwaarloosd. Zondagochtend fietste ik voor dag en dauw naar West-Terschelling om de kerkdienst van de Doopgezinde Gemeente bij te wonen. Een klein groepje mensen komt wekelijks bij elkaar voor de ‘vermaning’ (zo noemen ze de preek). Een prachtig kerkje waar ik hartelijk werd ontvangen. De predikant vertelde dat de eilanders niet zo kerks zijn. Ze trekken liever de natuur in dan dat ze in de kerkbanken zitten. Ze ervaren het religieuze of mystieke in de wolken, de zee en de wind. En tja. Toen ik terug fietste en het zonlicht door de wolken heen zag piepen; kon ik daar wel inkomen..

Jan Mulder dichtte na een bezoek aan de wadden:

Ik word klein

onder deze machtige koepel

met de mooiste luchten van Nederland.

Hier voel ik me nietig, klein en groots.

Dit is meer dan spreken.

Hier zou ik kunnen sterven,

de zee inrollen en opgaan

in deze onbegrijpelijke wereld.

6 gedachten over “Luchten

  1. Mirjam, war heerlijk om te lezen watje schrijft over jullie verblijf op Terschelling!
    Ook voor ons het mooiste Wadden-eiland.
    Wij wRen er net voor jullie van 12 t/m 16 oktober, we hebben genoten.
    Deze keer een app. op West, zicht op het water , komen en gaan van de veerdienst, 100 mt lopen van de boot.
    Lieve groet, ook van Truus , PieterneL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *