Groene eieren met ham

Bij dag en nacht, bij zon en regen kom je leuke dingen tegen. (Dr. Seuss)

Siem leert lezen. Het is een prachtige ontdekkingstocht. En verrekte handig in Sinterklaastijd. Dan kun je mooi je verlanglijst aan de goedheiligman zelf schrijven.

De tijd dat ikzelf ‘boom, roos, vis’ leerde lijkt eigenlijk nog maar zo kort geleden. Ik was vrijwel direct verslingerd aan lezen toen ik het eenmaal kon. Ik weet nog dat ik op woensdagmiddag met mijn moeder naar ‘de bibliobus’ mocht, naar de mevrouw die met een ferme klap de retour-datum in het boek stempelde. En dan met een tas vol boeken naar huis. Saskia en Jeroen, Mathilda, Kruistocht in Spijkerbroek.

Toen ik op mijn 12e een speelleerklas-theater volgde in de Garenspinnerij maakte ik kennis met poëzie. Er werd voorgelezen uit de bundel Als je goed om je heenkijkt, zie je dat alles gekleurd is. Dat heeft iets aangewakkerd, want ik ben dol op poëzie en maak er dagelijks gebruik van in mijn werk. Gedichten van Rutger Kopland en Toon Hermans, maar net zo goed kindergedichten van Annie MG Schmidt en Toon Tellegen.

Vorige week kreeg Siem zijn eerste dichtbundel van een leuke Zinzoeker. Het lijkt me een mooie gewoonte om hem een gezonde portie poëzie te voeren. Want gedichten gaan je hele leven mee.

Een van mijn allereerste lievelingsboeken was ‘Groene Eieren met Ham’ van Dr. Seuss. Ik kan de tekst nog woordelijk opzeggen. De vertaling van Kees Stip is ook wel pure poëzie..

Niet op een trein, niet in een wagen,

niet in een boom, houd op met vragen!

Ik wil niet eten in een kist,

Ik lust ze ook niet in een huis,

Ik wil niet eten met een vos,

Ik lust ze ook niet met een muis.

Ik eet ze hier niet en niet daar.

Eet jij dat groene eten maar.

Die groene eieren met ham,

Nee, bah, die lust ik niet hoor Sam.

3 gedachten over “Groene eieren met ham

 1. Laatste regels kunnen ook zo:

  Die groene eieren met ham en tarwekiem..
  Ah jakkes, bah! dat lust ik niet- zegt Siem

 2. Dr. Seuss! Ik was hem helemaal vergeten!
  Wij hebben verschrikkelijk veel plezier gehad met zijn boekje ‘Fokke op sokken’.
  25 jaar geleden: wedstrijden met onze twee zoontjes wie het langst zonder fouten / versprekingen kon lezen!
  Na enig zoeken vond ik het boek (vertaling van Katja en Kees Stip) terug: een beetje stukgelezen, maar het was er nog!

 3. Groene eieren met ham is opnieuw uitgegeven, en ik lees het wel eens voor aan mijn kinderen. Helaas in een nieuwe vertaling, dus ik heb de oude versie opgezocht. Is weer een genot om voor te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *